آموزشی

دوربین مداربسته

Rate this post

در این متن که توسط کارشناسان امن افزار پویا ارائه شده سعی کرده ایم اطلاعات مفیدی را در ارتباط با دوربین مداربسته در اختیار شما عزیزان بگذازیم

استفاده از دوربین‌ مدار بسته در اماکن عمومی مانند مجتمع‌ های تجاری، تفریحی ،ورزشی، پارکینگ ها و  … باعث میشود تا ضریب امنیتی در آن مکان بالا رفته و حاضرین در آن مکان احساس امنیت بیشتری داشته باشند. زیرا میدانند که در صورت بروز حادثه، پلیس میتواند از تصاویر دوربین های  مدار بسته استفاده کرده و مجرم را شناسایی کند.

دسته بندی انواع دوربین های مدار بسته

دوربین های مدار بسته از چند دیدگاه مختلف دسته بندی میشوند:

از نظر نوع سیگنال:

از نظر شکل ظاهری و کاربرد :

  • دوربین‌ های دام (Dome)
  • دوربین‌ های بولت (Bullet)
  • دوربین‌ های صنعتی (Box)
  • دوربین‌ های مینیاتوری (Pinhole)
  • دوربین‌ های دید در شب) مادون قرمز یا( IR
  • دوربین‌ های اسپید دام چرخشی یا( PTZ)

از نظر قاب و پوشش:

  • دوربین‌ های Out-door
  • دوربین‌ های In-door

در ادامه به توضیح هر یک از این تقسیم ‌بندی‌ ها میپردازیم:

دوربین‌ های مدار بسته آنالوگ (Analog)

 

این دوربین‌ ها نسل ابتدایی دوربین‌ های مدار بسته میباشند که برای دریافت و ارسال اطلاعات صدا و تصویر از امواج آنالوگ استفاده میکنند. صدا و تصویر این دوربین‌ ها هر یک توسط کابل دو رشته ‌ای جداگانه منتقل میشود که یک رشته از سیم ها نقش جلوگیری از نویز بر سیم اصلی را ایفا میکند. کابل متداول برای انتقال تصویر این دوربین‌ ها کابل کواکسیال  RG-59 است ؛گرچه ارتباط تصویر این دوربین‌ ها با کابل ‌های مختلف بر حسب نیاز امکان ‌پذیر است. کیفیت این دوربین‌ ها همان گونه که از نامشان پیداست تابعی از امواج آنالوگ است. نویزهای مختلف الکترومغناطیسی و نویزهای ناشی از نوسانات برق همواره یکی از تهدیدات جدی بر کیفیت دوربین‌ های مدار بسته آنالوگ می‌باشند. به همین دلیل استفاده از کابل‌ها و تجهیزات با کیفیت بالا روی کیفیت تصویر در این نوع دوربین‌ ها تاثیر بسزایی دارد.

دی وی آر ها دستگاه‌های مختص ضبط و کنترل تصاویر دوربین‌ های آنالوگ هستند. این دستگاه امکان کنترل و ارتباط دیجیتال با شبکه را نیز فراهم میکند. قیمت کم، سیستم کوچک و نصب آسان، سه مزیت مهمی هستند که دوربین‌ های آنالوگ را به بهترین انتخاب برای کاربران خانگی و کسب و کارهای کوچک تبدیل کرده‌اند.

ساختار کلی دوربین‌ های مدار بسته آنالوگ از قرار زیر است:
بدنه یا housing
کابل ارتباطی
لنز
برد آنالیز و تولید تصویر

و همچنین سیستم کامل دوربین‌ مدار بسته آنالوگ، متشکل است از موارد زیر است :
– یک یا چندین دوربین آنالوگ
– یک دستگاه ضبط دیجیتال تصاویر  یا همان دی وی آر
– کابل کواکسیال جهت اتصال دوربین‌ ها به دی وی آر

دوربین‌ های آنالوگ در مقایسه با دوربین‌ های مدار بسته تحت شبکه از کیفیت پایین‌ تری برخوردارند. اما از دیگر معایب این دوربین‌ ها هزینه بالای سیم کشی و بستر سازی جهت انتقال تصاویر هر دوربین بصورت جداگانه تا دستگاه ضبط تصاویر است.

انواع دوربین های مدار بسته آنالوگ

دوربین‌ های آنالوگ HD، از نظر تکنولوژی ساخت دارای چهار نوع مختلف هستند:

  • HDCVI
  • HDTVI
  • AHD
  • CVBS

مزایای دوربین های آنالوگ:

  • قیمت پایین
  • تنوع گسترده در بازار ایران
  • سادگی نصب نسبت به دوربین های تحت شبکه

معایب دوربین های آنالوگ:

  • کیفیت آنالوگ : کیفیت پایین‌تر نسبت به دوربین های تحت شبکه
  • امکان نویزپذیری: به دلیل استفاده از سیستم آنالوگ
  • هزینه بالای سیم‌کشی و نگهداری

دوربین های تحت شبکه (IP)

دوربین‌ های IP که با نام ‌های دوربین‌ های تحت شبکه و یا دوربین‌ های دیجیتال نیز شناخته میشوند، نسل جدید دوربین‌ های مدار بسته هستند. امروزه بازارهای جهانی تمایل زیادی به دوربین‌ های دیجیتال نشان داده است. این دوربین‌ ها همانگونه که از نامشان پیداست از سیگنال کاملا دیجیتال برای تحلیل و ارسال داده‌ های تصویر و صدا استفاده میکنند. یعنی برخلاف دوربین‌ های آنالوگ، این دوربین‌ ها از همان ابتدای دریافت تصاویر سیگنال دیجیتال ارسال میکنند. ضمن بکارگیری امواج دیجیتال، آنها تحت بستر شبکه کنترل و مرتبط میشوند. هر دوربین همانند یک وسیله در شبکه عمل میکند و به وسیله شناسه شبکه IP و در قالب الگوها و قوانین شبکه به مرکز کنترل متصل میگردند.

اجزای تشکیل‌ دهنده دوربین‌ های دیجیتال عبارتند از لنز، سنسور تصویر، پردازشگر تصویر، چیپ فشرده ‌سازی و چیپ شبکه.ساختار سیستمی این دوربین‌ ها بدین‌ گونه است که اگر قصد داشته باشید به صورت آنلاین و از طریق اینترنت محل مورد نظر خود را مشاهده کنید، می‌توانید با تنظیم آدرس IP بر روی آنها، از طریق شبکه یا اینترنت، به صورت آنلاین تصاویر ارسال شده از دوربین‌ های مدار بسته را دریافت کرده و مشاهده نمایید. در ضمن این دوربین‌ ها همانند دوربین‌ های آنالوگ، نیاز به یک مودم روتر نیز دارند.

در کابل کشی دوربین های تحت شبکه بخاطر استفاده از سوئیچ ها در طبقات و مسیر های طولانی میتوان از کابل کشی و بستر سازی را به حداقل رساند .ضمن اینکه ارتباط بی‌سیم دیجیتال و تحت شبکه بدون افت کیفیت تصویر و صداست و امواج نویز بر کیفیت تصویر بی تاثیر است.

مزایای دوربین‌ های IP
کیفیت بالای تمام دیجیتال
امکان استفاده بهینه از کابل‌های ارتباطی
امکان ارتباط بی‌سیم با امنیت و کیفیت بالا
امکان ارسال همزمان تصویر،صدا و برق در بستر شبکه

معایب دوربین‌ های IP
قیمت بالای دوربین‌ ها

تفاوت دوربین‌ های مدار بسته آنالوگ و تحت ‌شبکه چیست؟

تفاوت دوربین‌ های آنالوگ و IP

تفاوت ظاهری دوربین‌ های آنالوگ و IP در پورت ‌های این دوربین‌ ها مشخص میگردد. بدین صورت که عموما دوربین‌ های آنالوگ دارای پورت کواکسیال(Coaxial port) هستند و ارتباطات آنها به وسیله کابل های کواکسیال RG-59 و سوکت BNC برقرار میگردد. این در حالی است که دوربین‌ های تحت شبکه یا همان IP دارای پورت اترنت (Ethernet Port) بوده و برای برقراری ارتباطات بین آنها از کابل های شبکه Twisted-pair و سوکت RJ-45 استفاده میشود.

کیفیت تصویربرداری دوربین IP به مراتب از دوربین آنالوگ بالاتر است. در دوربین‌ های IP، بر خلاف دوربین‌ های آنالوگ که برای ضبط تصاویر از دستگاه DVR استفاده میشود، از دستگاه NVR به عنوان دستگاه ضبط تصاویر استفاده میشود که باعث ایجاد ارتباط شبکه‌ ای میشود و همچنین داده‌ های دوربین‌ های IP را ذخیره میکند. به همین  NVR را نمونه پیشرفته DVR محسوب میدانند.

امکان ارسال همزمان تصویر، صدا و برق در بستر شبکه، یکی از بارز ترین ویژگیهای دوربین‌ های IP است.

دوربین‌ های مدار بسته دام (Dome)

معنی کلمه دام (Dome) گنبد است. در واقع دوربین دام به معنی دوربین گنبدی شکل بوده و عنوان دوربین‌ های سقفی نیز درباره آنها بکار میرود. این دوربین‌ ها بیشتر برای نصب در محیط ‌های داخلی و بر روی سقف طراحی شده و در اشکال فانتزی و متفاوتی در بازار موجود است. صرف نظر از قابلیت دید در شب و یا نوع لنز یا نوع امواج به کلیه دوربین‌ های سقفی گنبدی شکل دوربین دام گفته میشود.

دوربین‌ های مدار بسته بالت (Bullet)

دوربین مدار بسته Bullet دوربین‌ هایی با بدنه معمولا استوانه‌ای شکل و عموما فلزی هستند.دوربین مدار بسته بولت معمولا کاربرد بیرونی دارند. با توجه به سیستم حفاظتی و ضد آب بودن بدنه (IP66) این دوربین‌ ها و شکل خاص آنها این نوع دوربین مدار بسته برای محیط ‌های بیرونی یا شرایط سخت آب و هوایی نیز مناسب هستند.
دوربین‌ های بالت در کیفیت ‌های متفاوت در طرح‌ های مختلف به صورت شبکه و آنالوگ ساخته و به بازار عرضه میشوند و از نظر کیفیت تصویر محدودیتی ندارند. توجه داشته باشید که ضد آب بودن دوربین مدار بسته بولت به معنای امکان غوطه‌ ور کردن آن در آب نیست. دوربین مدار بسته بولت عموما دارای دید در شب (IR) هستند. در این دسته دوربین‌ های مدار بسته معمولا دید در شبی با برد بالا نیز دارند. برد دید در شب این دوربین‌ ها وابسته به تعداد و نوع LEDهای تعبیه شده بر روی دوربین مدار بسته کم و زیاد میشود. توجه داشته باشید که برد دید در شب نوشته شده در کاتالوگ دوربین‌ ها به بالاترین برد پرتاب نور دوربین اشاره دارد و الزاما مشخص کننده برد مفید دید در شب دوربین نیست.

دوربین‌ های مدار بسته بولت از نظر نوع لنز به دو دسته لنز ثابت (Fixed Lens) و لنز متغیر (Varifocal Lens) تقسیم میشوند. دوربین‌ های بولـت (Bullet) با لنز ثابت معمولا با لنز 3.6 (70 درجه)، 6 (50 درجه) یا 12 (25 درجه) میلیمتر ساخته میشوند و دوربین‌ های بولت با لنز متغیر معمولا لنز 3-9(35 تا 80 درجه) میلیمتر یا 2.8-12 (~25 تا 85 درجه) میلیمتر دارند.

دوربین‌ های مدار بسته صنعتی (Box)

استفاده از این دوربین‌ ها برخلاف نامشان در بازار ایران، منحصر به مصارف صنعتی نیست. این دوربین‌ ها که نام اصلی شان دوربین‌ های بادی body camera میباشد، دوربین‌ های مکعب مستطیل شکلی هستند که معمولا قابلیت نصب لنز بصورت جداگانه روی آنها تعبیه شده است. از آنجا که سایر دوربین‌ ها قابلیت سوار شدن لنز یا تعویض آن را ندارند از این دوربین‌ ها بیشتر در جاهایی استفاده میشود که زوم یا فکوس مطلوب باشد. دوربین‌ های صنعتی با قاب و یا بدون قاب در داخل و یا خارج ساختمانها مورد استفاده قرار میگیرند.

دوربین‌ های مینیاتوری (Pinhole)

دوربین‌ های مدار بسته مینیاتوری یا Mini Camera همانگونه که از نامشان پیداست، دوربین هایی هستند با اندازه کوچک .اما لنز این دوربین‌ ها به اندازه‌ای کوچک است که معمولا می‌توان از طریق ایجاد سوراخی کوچک، بصورت مخفیانه تصاویر این دوربین‌ ها را ثبت کرد و بدنه دوربین را پشت سطحی مثل میز، صندلی، گلدان یا تابلو مخفی کرد.

دوربین‌ های دید در شب (IR)

به کلیه دوربین‌ هایی که از نور مادون قرمز برای تشخیص تصاویر استفاده میکنند دوربین های دید در شب یا اینفرارد (IR) گفته میشود. در دوربین‌ های مدار بسته از این تکنولوژی بیشتر برای تشخیص تصاویر در تاریکی استفاده میشود. معمولا تعدادی LED در اطراف لنز این دوربین‌ ها نصب شده و به وسیله یک سنسور نور در تاریکی روشن میشوند.

دوربین‌ های مدار بسته اسپید دام چرخشی یا (PTZ)

دوربین‌ های چرخشی یا Speed Dome و یا PTZ دوربین‌ های مدار بسته ای گفته میشوند که قابلیت کنترل و چرخاندن در محور های افقی و عمودی و همچنین بالا و پایین را داشته باشند و بتوان از قابلیت زوم اپتیکال و دیجیتال آنها برای بررسی و دنبال کردن سوژه استفاده کرد . این دوربین‌ ها معمولاً دارای بدنه دام (گنبدی) شکل و یک پایه، با توجه به شرایط نصب آن هستند. این دوربین‌ ها قابلیت نصب شدن بر روی سقف ،دیوار و پایه های بلند را نیز دارند.

PTZ مخفف سه کلمه (Pan-Tilt-Zoom) است.

  Pan-Tilt (قابلیت چرخش عمودی و افقی)

  • دوربین مدار بسته اسپید دام میتواند به چپ و راست و بالا و پایین حرکت کند و  این ویژگی باعث میشود فضای بیشتری را پوشش دهد.
  • معمولا این دوربین مدار بسته قابلیت چرخش تا 360 درجه در محور افقی و 90 درجه در محور عمودی را دارند را دارد.

Zoom  (بزرگ نمایی)

  • زوم اپتیکال یا تغییر طول کانونی لنز برای زوم به داخل یا خارج، موجب میشود که دوربین در هنگام زوم کردن، کیفیت تصاویر را حفظ کند. میزان زوم اپتیکال با ضریب x نشان داده میشود. به این معنی که اگر عدد آن x12 را نشان دهد دوربین قادر است تا 12 برابر اندازه واقعی روی تصاویر زوم کند.
  • زوم دیجیتال اصولا ارتباطی با حرکت لنز ندارد و فقط تصاویر بصورت نرم افزاری بزرگ نمایی میشود و اغلب در اندازه‌ های بزرگ موجب کاهش کیفیت تصاویر میشود.

دوربین‌ های اسپیددام به دلیل تعبیه شدن موتور روی آنها از قیمت بالاتری نسبت به سایر دوربین‌ های مدار بسته برخوردارند.

دوربین‌ های مدار بسته In Door و Out Door

دوربین‌ های مدار بسته ممکن است برای مشاهده فضاهای سرپوشیده و داخلی ساختمان ‌ها استفاده شوند و یا در برخی از مواقع بر حسب نیاز در فضا های خارج از ساختمان و در مکانی رو باز نصب شود.

دوربین‌ هایی که در محیط‌ های بیرون وجود دارند به دلیل اینکه هم میزان نور محیط و هم شرایط آب و هوایی متفاوت است نیازمند نوعی طراحی بوده که دوربین‌ های مدار بسته را در برابر تغییرات مقاوم سازد. به دلیل تغییر نور در فضاهای باز لنز دوربین مدار بسته باید به نحوی باشد که توانایی تفکیک رنگ، تنظیم نمودن نور دریافتی، کم کردن و از بین بردن نویز در تصویر، نمایش تصویر واضح در شب و یا نورکم را داشته باشد و همچنین نسبت به آب و ضربه نیز مقاوم باشد.
امروزه بیشتر دوربین‌ های مدار بسته دارای کاور ضد آب بوده و به نحوی ساخته شده‌اند که هم قابلیت نصب در محیط داخلی و هم در محیط خارجی را دارند. همچنین اکثر دوربین‌ های مدار بسته با شدت نورهای مختلف می‌توانند تصویر ایده‌آل ارائه کنند.
البته دوربین‌ های مدار بسته‌ای که جنس بدنه آنها در برابر آفتاب و گرمای زیاد، باران، برف، رطوبت، سرما و ضربه احتمالی مقاوم‌تر است و دارای استانداردهای IP و IK هستند، معمولا برای استفاده در فضاهای خارجی مناسب‌تر می‌باشند.

تجهیزات دوربین های مدار بسته

DVR چیست؟

دستگاه ضبط تصاویر دیجیتال (Digital Video Recording) که به اختصار DVR نامیده میشود یک سیستم نظارت و کنترل بر دوربین‌ های مدار بسته آنالوگ است. این سیستم قابلیت ‌های فراوانی را برای دوربین‌ ها فراهم میکند. از ضبط تصاویر با فرمت‌ های تصویری و کیفیت‌ های مختلف تا قابلیت‌ هایی مانند هشدارها ،تشخیص چهره ،تعریف فنس و تشخیص آتش و غیره همچنین ارتباط با شبکه و بکارگیری نرم افزار جهت نظارت لوکال و از راه دور.

دی وی آر ها شامل تعداد محدودی ورودی و خروجی تصویر و صدا هستند و همین محدودیت تعداد ورودی ‌ها آنها را دسته ‌بندی کرده است. دی وی آر های با 4 ورودی تصویر را دی وی آر 4 کانال (DVR 4ch) مینامند. به همین ترتیب تعداد کانال‌ها می‌تواند 8، 16 و 32 باشد. اینها استانداردهای ورودی تصاویر هستند؛ گرچه ممکن است برخی از شرکت‌ها خصوصا شرکت‌های چینی تعداد ورودی‌های متفاوتی برای محصولات خود در نظر بگیرند.

دستگاه‌های DVR، پورتی برای شبکه دارند (LAN). این پورت به منظور ارتباط با شبکه داخلی یا اینترنت و انتفال تصویر روی اینترنت استفاده می‌شودو دستگاه هایی که ورودی صدا و پورت LAN داشته باشند در بازار ایران اصطلاحا فول آپشن (full option) نامیده می‌شوند.

گرچه قابلیت های DVRها متفاوت است و در بین فول آپشن‌ها نیز گزینه‌ها بسیار متنوع خواهند بود.

برخی از قابلیت‌های متفاوت DVRها:
هشدار قطع یا خرابی دوربین
قابلیت حسگر حرکت motion detection
قابلیت ضبط تصاویر با فرمت‌های مختلف و کیفیت‌های متفاوت
دریافت تصاویر در شبکه و از راه دور
دریافت هشدار ها از طریق ایمیل
امکان ارتباط با FTP

شمارنده ورود و خروج Counter
تنظیم نور در نور شدید یا تاریکی مطلق
زبان های سیستم (فارسی و )

NVR چیست؟

دستگاه کنترل و ذخیره‌ سازی تصاویر دوربین‌ های مدار بسته تحت‌ شبکه IP را Network Video Recording یا به اختصار NVR مینامند. این دستگاه بر مبنای کنترل دوربین‌ های شبکه طراحی شده و مدل ‌های مختلف آن در ابعاد مختلف موجود است. این سیستم امکان کنترل دوربین‌ های IP و ذخیره ‌سازی تصاویر آنها را فراهم میکند.

وظایف عمده NVRها همانند DVRها بوده و قابلیت ‌های نسبتا مشابهی را دارا میباشند. تفاوت ‌ها تنها در بکارگیری و نحوه ارتباط شان با دوربین‌ ها است. نحوه اتصال در NVRها تابع مستقیمی از مفاهیم شبکه‌ های کامپیوتری است. NVR مرکز اتصال شبکه به شمار میرود و سیاست ‌های اتصال در شبکه با توجه به الگوی شبکه متفاوت خواهد بود.

دیدگاهتان را بنویسید

نشانی ایمیل شما منتشر نخواهد شد. بخش‌های موردنیاز علامت‌گذاری شده‌اند *